Калкулатор паушалног пореза

Ветеринарска инспекција

У зависности од врсте хране, надлежност у надзору и контроли хране је подељена, у складу са прописима којима се уређује безбедност и контрола хране, између министарства надлежног за послове здравља и министарства надлежног за послове пољопреивреде, као и између различитих инспекцијских служби под окриљем министарства надлежног за послове пољопривреде. Подела надлежности у контроли безбедности хране утврђена је у посебном пропису ЛИНК.

Ветеринарска инспекција, између осталог, надлежна је надзор и контролу безбедности све хране у угоститељским објектима, печењарама, објектима брзе хране и кетеринга.

Ветеринарска инспекција надзире спровођење обавеза по основу закона који регулише безбедност хране и повезаних прописа о условима хигијене хране и микробиолошких критеријума за храну (За више информација погледати ЛИНК, ЛИНК, ЛИНК).

Поменуте обавезе подразумевају нарочито захтеве у погледу одржавања хигијене у објекту, хигијенског руковања храном, одржавања тзв. хладног и топлог ланца и успостављање система за управљања ризиком по безбедност хране у складу са а принципима добре произвођачке и хигијенске праксе и анализе опасности и критичних контролних тачака (HACCP) о чему детаљније моежете видети у наслову Захтеви у руковању храном.

Сваки субјекат у пословању храном дужан је да користе упутство за добру произвођачку и хигијенску праксу и примену HACCP.

У том смислу, ветеринсрски инспектор контролише нарочито:

  • да ли је субјект у пословању храном обезбедио у свим фазама производње и промета хране испуњеност прописаних услова у вези са хигијеном хране
  • да ли лица на радним местима у производњи или промету хране која рукују и долазе у додир са храном имају основна знања о хигијени хране и о личној хигијени, односно да ли носе радну одећу и обућу
  • да ли су субјекти у пословању храном успоставили систем за осигурање безбедности хране у складу са принципима добре произвођачке и хигијенске праксе и HACCP
  • да ли субјект у пословању храном користи упутство за добру произвођачку и хигијенску праксу и примену HACCP
  • да ли субјект у пословању храном има у радном односу на неодређено време одговорно лице за спровођење добре произвођачке и хигијенске праксе и примену HACCP.

 

Овлашћења инспектора у надзору укључују изжеу осталог следеће:

  • да нареди повлачење из промета хране која није безбедна
  • да нареди уништавање хране која није безбедна на прописан начин;
  • да нареди обраду, односно оспособљавање хране на прописан начин;
  • да забрани рекламирање и означавање хране на начин који може да доведе у заблуду потрошача;
  • да забрани употребу објекта, просторије, опреме и превозних средстава када не испуњавају прописане захтеве;
  • да забрани употребу материјала, амбалаже и предмета који долазе у контакт са храном који би могли да угрозе здравље људи и доведу до неприхватљивих промена у саставу хране или до промена сензорних својстава под уобичајеним и предвиђеним условима употребе;
  • да подноси захтев за покретање прекршајног поступка и пријаву за привредни преступ због кршења одредби закона који уређује безбедност хране и прописа донетих на основу њега;
  • нареди друге мере и предузме друге радње, у складу са овим законом.

! Напомена – прети ти новчана казна од 150.000 до 1.000.000 динара за прекршај уколико не користиш упутство за добру произвођачку и хигијенску праксу и примену ХАЦЦП-а.