У зависности од врсте хране, надлежност у надзору и контроли хране је подељена, у складу са прописима којима се уређује безбедност и контрола хране, између министарства надлежног за послове здравља и министарства надлежног за послове пољопреивреде, као и између различитих инспекцијских служби под окриљем министарства надлежног за послове пољопривреде. Подела надлежности у контроли безбедности хране утврђена је у посебном пропису ЛИНК.
Ветеринарска инспекција, између осталог, надлежна је надзор и контролу безбедности све хране у угоститељским објектима, печењарама, објектима брзе хране и кетеринга.
Ветеринарска инспекција надзире спровођење обавеза по основу закона који регулише безбедност хране и повезаних прописа о условима хигијене хране и микробиолошких критеријума за храну (За више информација погледати ЛИНК, ЛИНК, ЛИНК).
Поменуте обавезе подразумевају нарочито захтеве у погледу одржавања хигијене у објекту, хигијенског руковања храном, одржавања тзв. хладног и топлог ланца и успостављање система за управљања ризиком по безбедност хране у складу са а принципима добре произвођачке и хигијенске праксе и анализе опасности и критичних контролних тачака (HACCP) о чему детаљније моежете видети у наслову Захтеви у руковању храном.
Сваки субјекат у пословању храном дужан је да користе упутство за добру произвођачку и хигијенску праксу и примену HACCP.
У том смислу, ветеринсрски инспектор контролише нарочито:
Овлашћења инспектора у надзору укључују изжеу осталог следеће:
! Напомена – прети ти новчана казна од 150.000 до 1.000.000 динара за прекршај уколико не користиш упутство за добру произвођачку и хигијенску праксу и примену ХАЦЦП-а.