Калкулатор паушалног пореза

Услови квалитета ајвара

Ајвар је производ који се добија од термички обрађене, уситњене или самлевене паприке, са или без додатака. Уколико желиш да производиш ајвар, води рачуна о томе да се у исти могу додати плави патлиџан највише до 25%, кухињска со, јестиво уље, шећер, бели лук, зачини, екстракти зачина и сирће, као и одговарајуће киселине.

Да би ајвар који производиш био у складу са прописима, неопходно је да је садржај укупне суве материје најмање 9%, да је уједначен, без издвајања течности и да има мазиву конзистенцију, да боја одговара боји употребљеног поврћа, да нема страни укус или мирис и да не садржи стране примесе.

Уколико ајвар који производиш не испуњава прописан ниво квалитета и састојака, производи који произведеш не може носити назив ајвар.