Калкулатор паушалног пореза

Све што је поребно да знаш уколико желиш да будеш молер

Молерски радови су завршни грађевински радови и подразумевају обраду спољних и унутрашњих зидова и плафона, припрему подлоге и премазивање посним силикатним, емулзионим, дисперзионим и пластичним премазима, ручним алатом за бојење или пак машински. Подлоге могу да буду различите - од бетона, малтера или неког другог материјала органског порекла.

Уколико желиш да будеш молер, пре свега потребно је да знаш да овај посао не обухвата само кречење, како је то обично прва асоцијација. Пре самог кречења постоје разне фазе које му претходе, а такође спадају у молерај – на пример, мислимо на различите фазе обраде плафона и зидова – стругање, глетовање, гипсовање, фарбање столарије, радијатора и слично. У наставку следи преглед фаза које подразумева извођење молерских радова:

Прва фаза подразумева припрему зидова и плафона – уколико није у питању новоградња, примарно се ради гуљење старих боја или глет масе, затим се скидају тапете, испуњавају веће рупе и пукотине гипсом, као и бандажирање. Кад се нанешени материјал осуши, прешпакла се и наноси подлога за глетовање. Грундирање, односно стављање подлоге за глетовање се врши да би се глет маса боље везала за површину, а самим тим се продужава и њен животни век.

Препоручујемо ти да клијента приликом договора о извршењу радова обавестиш о заштити простора у ком се изводе радови (да помери и заштити намештај и подове ПВЦ фолијом).

Друга фаза подразумева глетовање и шмирглање – глетовање представља равнање површине зида или плафона, а може се изводити ручно или машински. Глетовање се обавља пре кречења да би се боја нанела на глатку површину. Уколико зид има много неравнина, глетовање се обавља по неколико пута, са неколико слојева глет масе, све док се не постигне равна и глатка површина. Након што се зидови осуше од глетовања, приступа се шмирглању тих површина. Оно се углавном обавља машински, а самим тим је процес извођења много уреднији, без присуства прашине.

Трећа фаза подразумева кречење – бојење простора изабраним фарбама.

Фарбање столарије – као и код кречења, и фарбање столарије захтева одређену припрему. Пре наношења боје уколико је реч о старијој столарији која је можда и испуцала на неким местима или је много пута префарбавана, ти делови се морају уклонити. Посебним средствима за премазивање скида се стари лак, а места на којима је остало фарбе матирају се шмирглом да би се нова боја боље “примала”. Дебљи слојеви старих фарби могу се уклонити и апаратом на врућ ваздух. Када се заврши уклањање свих слојева старих боја, лакова, а површина буде равна и глатка, тек тада се може нанети нова боја или лак. У зависности од тога да ли се фарба унутрашња или спољашња столарија, усклађује се и фарба којом ће се радити. За унутрашњу столарију користе се чвршћи и крући материјали, док спољашња столарија “захтева” лакове и боје које су еластичније.

Четврта фаза се састоји у контроли изведених радова – обиласка простора са клијентом.

На крају, пета фаза подразумева чишћење просторија – уклањање фолија, враћање намештаја у првобитно стање, уклањање алата и материјала, те грубо чишћење површина.

Уколико те пак конкретно занима кречење, треба да се упознаш са различитим врстама боја које могу да се користе.

Пре свега, изолационе боје су боје које се користе како би се прекриле водораствориве мрље пре кречења. Оне стварају филм преко мрље, па се боја са мрље неће мешати са дисперзионом бојом.

Полудисперзионе боје су погодне због могућности брисања неких мрља сувом крпом.

Дисперзионе боје су најотпорније на механичка оштећења, лако се суше, а мрље са њих су брисиве сунђером или влажном крпом.

На крају, потребно је да знаш да је најчешћа заблуда када се ради о молерају та да се ради о поприлично једноставном послу који не захтева много стручности и посебног обучавања. Ипак, да би се истакао на тржишту, потребно је да квалитет твог рада буде задовољавајући. Млади које долазе на праксу или обуку најчешће одустану, након што се у пракси увере да је посао много захтевнији него што су очекивали. Пракса показује да је данас на тржишту мало квалитетних молера, те да због бољих услова одлазе у иностранство. Како припадници бранше наводе, данас је много већи обим посла него претходних година, те је потребно заказати кречење и по три месеца раније.

Савет – приликом уговарања посла са клијентом, веома је важно да прецизираш које све радове клијент очекује од тебе, како касније приликом презентације извршеног рада не би било проблема. Саветујемо ти да претходно дефинишеш које ћеш све радове да изведеш, тачне димензије простора, тарифу, као и утврђивање тачних рокова завршетка радова.