Калкулатор паушалног пореза

Како да започнеш и водиш свој ауто сервис?

Зашто је важно да региструјеш своју делатност

У већини индустрија и делатности можемо наићи на негативне примере у пракси, да многа лица спроводе одређене активности ван законских регулатива и без претходно спроведене регистрације у одговарајућем регистру. На тај начин, избегавајући примену закона и законских обавеза, може се чинити да одређено лице има мање трошкове свог пословања и да таквим поступањем, средства која би иначе издвојио за регулисање и измиривање законских обавеза, може преусмерити у развијање свог бизниса. Ипак, иако на први поглед може деловати да је исплативије да свој бизнис развијаш без претходног регистровања у Агенцији за привредне регистре јер су трошкови оснивања и опремања ауто салона или аутомеханичарске радње велики, овакво становиште је погрешно. Имај у виду да си, у случају да своју делатност обављаш без претходног регистровања у одговарајућем регистру, у опасности да ти надлежни инспектор забрани даљи рад до испуњења неопходних услова, односно регистрације твоје делатности.

Поред чињенице да је незаконито да обављаш делатност без регистрације у одговарајућем регистру, указујемо и да у случају да делатност обављаш на поменути начин, пропушташ низ пословних прилика и на тај начин причињаваш више штете свом бизнису. Наиме, у случају да не региструјеш своју делатност наићи ћеш на велике лимите за раст и развој твог пословања. Само неки од њих тичу се немогућности да користиш бенефите партнерстава са великим добављачима машина, алата, ауто делова и друге опреме, те немогућности да се повежеш са другим бизнисима из ове делатности (на пример ProdajaDelova.rs или vozzi.rs).

Савет – Иницијални трошкови опремања сервиса могу бити значајни (процене су од 5.000,00 до 7.000,00 евра за опремање мањег сервиса), па у том смислу размисли о међусобној сарадњи са неким од добављача са којима сарађујеш, што ти може помоћи значајно у смањењу иницијалних трошкова. На пример, одређени произвођач моторног уља је спреман да уложи у твој бизнис, под условом да у периоду од наредних годину дана купујеш искључиво његово моторно уље. На овај начин сте задовољни и ти и произвођач, легално ћеш обављати своју делатност без почетних финансијских потешкоћа, а временом ћеш се квалитетом истаћи на тржишту. Постоји много сличних, успешних искустава из праксе, па можеш да се додатно консултујеш са колегама из своје бранше.

 

Поред горе наведеног, у случају да не региструјеш своју делатност нећеш моћи да аплицираш и добијеш кредит ради добијања средстава која ћеш моћи да уложиш у развој свој бизниса, увођења могућности плаћања платним картицама и слично. Поред тога, не би могао да успоставиш сарадњу са великим бројем правних лица која не могу и не желе да сарађују са власницима нерегистрованих бизниса, а не би био ни у могућности да будеш у систему ПДВ-а и на тај начин искористиш олакшице у случају да твој бизнис укључује и продају ауто делова.

Још један од значајних разлога зашто би требало да региструјеш своју делатност јесте и чињеница да си у случају обављања нерегистроване делатности у потпуности незаштићен у случају штете која може да настане на моторном возилу услед професионалне одговорности. Више о овоме прочитај на следећем .

Чињеница да ниси регистровао своју делатност те не штити од инспекцијског надзора, напротив, уколико се у поступку вршења инспекцијског надзора утврди да твоје пословање није у складу са законом, прети ти забрана даљег рада и налог за предузимање мера у циљу отклањања неправилности, односно налог да региструјеш обављање своје делатности. Веома је важно да знаш да, не само да си обавезан да своје пословање ускладиш са законом, почевши од регистрације у АПР-у, већ и да, у случају да своју делатност обављаш поштујући законске обавезе, имаш на располагању и одређене могућности које можеш да искористиш у циљу развијања свог бизниса (на пример коришћење одређених пореских подстицаја). На крају, уколико желиш да твој бизнис расте, неопходно је да предузмеш све кораке како би до тога дошло, а први јесте регистрација твоје делатности. Узимајући у обзир сва ограничења у погледу развијања твог бизниса у случају да ниси регистровао своју делатност, јасно је да је у потпуности неисплативо да своју делатност обављаш без регистрације у одговарајућем регистру. Више о томе како да започнеш свој бизнис види  .