Калкулатор паушалног пореза

Шта треба да знаш о условима везаним за забрану пушења у угоститељском објекту?

Потребно је да се упознаш са различитим условима који у твом угоститељском објекту требају да буду испуњени у зависности од врсте угоститељског објекта – односно у зависности од тога да ли се ради о угоститељском објекту за смештај или угоститељском објекту у ком се служи храна и/или пиће.

Додатно, битно је направити дистинкцију између радног простора и простора за госте. Тако, забрана односно ограничење пушења у радном простору утврђена је члан 3. ставови 3-5 и чланом 6.

Пушење у радном простору ће изузетно бити дозвољено под одређеним условима, који следе у наставку текста.

  1. Просторија за пушење мора бити затворена просторија у целини и са клизним вратима која се морају самостално затварати, с тим да се затворени прозори и врата сматрају као део зида те просторије.

 

  1. Просторија за пушење мора бити опремљена вентилационим системом који је саставни део просторије за пушење која је физички одвојена од другог вентилационог система, с тим да ваздух с дуванским димом из просторије за пушење не сме да прелази у друге затворене просторије које се налазе у том затвореном простору.

 

  1. У просторији намењеној исључиво за пушење не може да се служи и конзумира храна или пиће, односно не сме да се обавља било каква делатност. Изнад врата или уз врата просторије за пушење мора да постоји ознака: "Просторија за пушење", као и број лица која у исто време могу бити у просторији за пушење, у зависности од капацитета вентилационог система за пречишћавање ваздуха.

 

У зависности од тога да ли се ради о угоститељском објекту за смештај или угоститељском објекту у ком се служи храна и/или пиће, потребно је испунити различите услове да би пушење могло да буде дозвољено у простору за госте. Тако,  у објектима за смештај само у посебно одређеним смештајним јединицама (собама), у хотелима, мотелима или хостелима,пушење је дозвољено, само уколико:

  • Ако су документом одговорног лица тачно одређене собе (спрат и број собе) у којима је пушење дозвољено,
  • Ако госту приликом издавања собе понудиш да изабере собу у којој је пушење дозвољено или собу у којој пушење није дозвољено,
  • Уколико на улазним вратима собе истакнеш знак да је у тој соби пушење дозвољено, односно да није дозвољено,
  • Уколико соба има плафон и ако је, осим што има врата и прозоре, потпуно затворена са свих страна тврдим зидовима од пода до плафона,
  • Уколико поседујеш вентилациони систем у соби у којој је пушење дозвољено, а из тог вентилационог система ваздух не допире у друге просторије у којима пушење није дозвољено,
  • Уколико између собе у којој је пушење дозвољено и оне у којој је забрањено постоје врата која се механички затварају.

Као напомену, истакли бисмо да одговорно лице ипак има право да донесе одлуку да је пушење забрањено у свим собама.

У угоститељским објектима у којима се служе храна и/или пиће, пушење је дозвољено у делу за госте под следећим условима:

  • Уколико се ради о простору укупне употребне површине веће од 80м2 и уколико се ради о угоститељском објекту који није у саставу другог простора у коме је пушење забрањено, а одговорно лице није забранило пушење у свим просторијама, одговорно лице је дужно је да одреди као простор у коме је пушење забрањено најмање 50% простора, односно столова, пултова, шанкова и других површина на којима се служи храна или пиће и који су груписани у визуелну целину, а уколико се ради о простору површине до 80м2, одговорно лице може да се определи да тај простор у целости одреди као простор у коме је пушење забрањено или као простор у коме је пушење дозвољено и да на улазним вратима истакне одговарајући знак.
  • Ако се простор угоститељског објекта не може равномерно расподелити на простор у коме је пушење забрањено и простор у коме је пушење дозвољено, одговорно лице у угоститељском објекту дужно је да већи део простора, односно столова, пултова, шанкова и других површина на којима се служи храна или пиће и који су груписани у визуелну целину, одреди као простор у коме је пушење забрањено, с тим што тај простор мора бити поред улаза у угоститељски објекат.
  • Одговорно лице за угоститељски објекат дужно је да у сваком простору, односно на столу, шанку и другој површини на којој се служи храна или пиће истакне знак забране пушења, односно знак да је пушење дозвољено.

Важно је да знаш да ваздух из просторије за пушење не сме да се рециклира, него мора путем вентилационог система бити изведен у отворени простор.