Калкулатор паушалног пореза

Шта подразумева заштита података о личности?

Твој угоститељски објекат има свој веб-сајт, те путем веб-сајта пружа могућност онлајн заказивања резервација. Приликом посете одређеној страници на твом веб-сајту у делу „Резервишите одмах“ постоји могућност да се кликом на падајући мени, попуњавањем неопходних података, резервише термин. Након што се одабере ова опција, биће потребно да се унесе име и презиме, број телефона, и-мејл адресу, број гостију/број људи, дан и време резервације. Након уноса потребних информација, шаље се СМС односно и-мејл са потврдом резервисаног термина. Такође, постоји могућност резервација и путем телефона, којом приликом је такође неопходно да лице остави све горе поменуте податке, након чега се шаље СМС односно и-мејл са потврдом резервисаног термина.

Да ли се на основу услуга које нудиш може сматрати да обрађујеш податке о личности и које обавезе имаш по том основу?

Наизглед, може деловати да у конкретном случају не обрађујеш податке о личности јер исте користиш једнократно, односно само како би направио резервацију. Међутим, у случају из примера, као и сличним ситуацијама, долази до обраде података о личности. Стога, веома је битно да у сваком конкретном случају идентификујеш да ли:

  • обрађујеш податке о личности,

  • на који начин вршиш обраду ових података и

  • које обавезе имаш по том основу.

У наведеном примеру, угоститељски објекат би се сматрао обрађивачем података о личности својих гостију, односно клијената по основу пружања услуга онлајн резервација.

Чување података, све док тим подацима имате приступ (што подразумева и саму могућност увида), потпада под обраду података и повлачи примену прописа о заштити података о личности.

Не треба заборавити да се обрада података о личности односи и на ситуацију када обрађујеш податке својих запослених, тако да скоро сваки бизнис потпада под обавезу усклађивања пословања са прописима из ове области. Ту су наравно и подаци кандидата који желе да се запосле код тебе односно подаци контакт особа/законских заступника твојих пословних партнера.

Дакле, веровали или не, скоро сваки бизнис обрађује податке о личности, било интерно (у односу на своје запослене или добављаче) било екстерно (када је ангажован од стране трећег лица или пружа услугу трећем лицу). Због тога, потребно је утврдити које су твоје обавезе (како би избегао новчано кажњавање које може бити у распону од 50.000,00 динара до 2.000.000,00 динара).

Додатно, имај у виду и да вршиш обраду података о личности корисника смештаја када прикупљаш њихове податке ради увођења у централни информациони систем. Више о централном информационом систему можеш видети на следећем  .