Сходно важећим прописима сви субјекти у пословању храном су дужни да обезбеде да су у свим фазама производње, прераде и промета хране које су под њиховом контролом, испуњени услови у вези са хигијеном хране. Дакле, дужан си да обезбедиш систем за осигурање безбедности хране у складу са принципима добре произвођачке и хигијенске праксе и анализе опасности и критичних контролних тачака (HACCP).
Добра произвођачка и хигијенска пракса представљају скуп процедура којима се обезбеђује хигијена радне средине и производња безбедних прехрамбених производа, а што представља предуслов за примену HACCP система.
HACCP система представља систем безбедности хране који се заснива на анализи и контроли потенцијалних опасности којима су изложене сировине, могућих опасности при руковању, производњи, дистрибуцији и конзумирању крајњег производа.
Како би разумео сврху HACCP система, потребно је да знаш да исти подразумева пре свега анализу ризика односно идентификацију опасности које могу настати у свакој фази производње хране и процену њихове штетности за људско здравље. У случају идентификације таквих опасности, примењују се поступци у производњи којима се може спречити или елиминисати ризик по сигурност хране или се пак његов утицај свести на прихватљив ниво.
Уколико не успоставиш систем за осигурање безбедности хране у складу са принципима добре произвођачке и хигијенске праксе и HACCP, бићеш изложен новчаној казни од 300.000 динара - 3.000.000 динара за правно лице, односно од 250.000 динара - 500.000 динара за предузетника.
Такође, уколико се бавиш производњом хране дужан си да у сталном радном односу имаш одговорно лице одговарајуће стручне спреме за спровођење добре произвођачке и хигијенске праксе и примену HACCP.
Уколико не ангажујеш у стални радни однос одговорно лице за спровођење добре произвођачке и хигијенске праксе и примену HACCP, бићеш изложен новчаној казни од 150.000 динара - 1.000.000 динара за правно лице, односно од 50.000 динара - 400.000 динара за предузетника.
Више информација о HACCP систему као и моделе писаних процедура, планова и интерних записа у производњи хране можеш пронаћи на следећим ЛИНКОВИМА: ЛИНК 1 и ЛИНК 2.