Калкулатор паушалног пореза

Шта подразумева заштита података о личности?

Твоја керамичарска или молерска радња има свој веб-сајт, те путем веб-сајта пружа могућност онлајн заказивања пружања услуга извођења радова. Приликом посете одређеној страници на твом веб-сајту у делу „закажи консултацију“ постоји могућност да се кликом на падајући мени, попуњавањем неопходних података, закаже термин за консултације у вези пружања услуга које нудиш. Након што се одабере ова опција, биће потребно да се унесе име и презиме, број телефона, и-мејл адресу, и остали контакт подаци. Након уноса потребних информација, шаље се СМС односно и-мејл са потврдом термина састанка. Такође, постоји могућност заказивања термина и путем телефона, којом приликом је такође неопходно да лице остави све горе поменуте податке, након чега се шаље СМС односно и-мејл са потврдом термина.

Да ли се на основу услуга које нудиш може сматрати да обрађујеш податке о личности и које обавезе имаш по том основу?

Наизглед, може деловати да у конкретном случају не обрађујеш податке о личности јер исте користиш једнократно. Међутим, у случају из примера, као и сличним ситуацијама, долази до обраде података о личности. Стога, веома је битно да у сваком конкретном случају идентификујеш да ли:

  • обрађујеш податке о личности,
  • на који начин вршиш обраду ових података, и
  • које обавезе имаш по том основу.

У наведеном примеру, керамичарска или молерска радња би се сматрала обрађивачем података о личности својих потрошача по основу пружања услуга.

Чување података, све док тим подацима имаш приступ (што подразумева и саму могућност увида), потпада под обраду података и повлачи примену прописа о заштити података о личности.

Не треба заборавити да се обрада података о личности односи и на ситуацију када обрађујеш податке својих запослених, тако да скоро сваки бизнис потпада под обавезу усклађивања пословања са прописима из ове области. Ту су наравно и подаци кандидата који желе да се запосле код тебе односно подаци контакт особа/законских заступника твојих пословних партнера.

Дакле, веровали или не, скоро сваки бизнис обрађује податке о личности, било интерно (у односу на своје запослене) било екстерно (када је ангажован од стране трећег лица или пружа услугу трећем лицу). Због тога, потребно је утврдити које су твоје обавезе (како би избегао новчано кажњавање које може бити у распону од 50.000,00 динара до 2.000.000,00 динара).