Калкулатор паушалног пореза

Обавеза запошљавања особа са посебним квалификацијама

Када си се одлучио за врсту објекта за производњу хране који желиш да отвориш и започнеш бизнис, важно је да знаш да за одређене врсте објеката у радном односу мораш имати лице које испуњава одређене законске услове.

Ако производиш шећер, биљно уље, производе од уља, производе од воћа и поврћа, воћне сокове, освежавајућа безалкохолна пића, квасац, адитиве, кекс и сродне производе, чоколаду и бомбонске производе, производњом мора да руководи дипломирани инжењер пољопривреде смера технологије прехрамбених производа, или дипломирани инжењер прехрамбене технологије или дипломирани инжењер технологије или дипломирани хемичар.

Ако производиш производе од воћа и поврћа, воћне сокове и освежавајућа безалкохолна пића, производњом може руководити и дипломирани инжењер пољопривреде смера за воћарство и виноградарство.

Ако производиш млинске производе, хлеб, пециво, тестенину, чај, производе од кафе, као и колаче, торте и сличне производе у посластичарници, производњом мора да руководи лице које има стечено одговарајуће средње образовање у трајању од најмање три године, односно најмање III степен стручне спреме.

Уколико се пак одлучиш да ти сам, као предузетник лично водиш пословање твог објекта, онда је потребно да ти испуњаваш горе наведене услове за руководиоца објекта.