Материјали и опрема који долазе у контакт са храном
Материјали и предмети, укључујући и активне материјале и предмете који долазе у контакт са храном, производе се у складу са добром произвођачком праксом тако да, у уобичајеним или очекиваним условима употребе, не преносе своје састојке у храну у количинама које би могле да:
угрозе здравље људи;
проузрокују неприхватљиву промену у саставу хране;
изазивају погоршање чулних својстава хране.
Обележавање, оглашавање и презентација материјала или предмета који долазе у контакт са храном не сме да доводи потрошача у заблуду.
Материјали и предмети који долазе у контакт са храном морају бити декларисани – ово се односи на писмену изјаву у којој се наводи да су материјали и предмети у складу са правилима која се на њих примењују.
Водећи рачуна о технолошким могућностима, потребно је да располажеш системима и поступцима који омогућавају идентификацију субјекта у пословању од којих и којима се испоручују материјали или предмети и, по потреби, супстанце или производи .
Материјали и предмети који се стављају у промет идентификују се одговарајућим системом који омогућава њихову следљивост уз помоћ означавања или одговарајуће документације или информација.
Потребно је да у пословању користиш искључиво рециклирану пластику у производњи материјала и предмета у контакту са храном, мора имати и одговарајућу декларацију о усаглашености која поред осталог, садржи и додатну информацију да је у производњи коришћена искључиво рециклирана пластика добијена одобреним поступком рециклирања, наводећи при том број одобрења, као и друге податке о усклађености материјала са позитивним прописима.
Систем обезбеђења квалитета
Као послодавац, неопходно је да имаш квалитетан систем обезбеђења квалитета који треба да:
узме у обзир оспособљеност запослених, њихова знања и вештине и организацију простора и опреме, који су неопходни како би се обезбедила усаглашеност готових предмета и материјала са правилима која се на њих односе; и
буде примењен у складу са обимом пословања субјекта, како не би био оптерећујући за њега.
Полазне сировине бирају се на основу претходно установљених спецификација, којима се обезбеђује усаглашеност материјала и предмета који долазе у контакт са храном, са захтевима који се на њих односе.
Супстанце које се користе за прављење пластичних слојева код пластичних материјала и предмета морају имати технички квалитет и чистоћу погодну за наменску и предвидиву употребу тих материјала или предмета.
Састав мора бити познат произвођачу супстанце и доступан надлежном органу на његов захтев.
Различити производни процеси одвијају се у складу са претходно установљеним упутствима и процедурама.
Систем контроле квалитета обухвата надзор над применом и постизањем циљева добре произвођачке праксе и утврђује корективне мере уколико се ти циљеви не достигну.