Калкулатор паушалног пореза

Технички услови за обављање керамичарске делатности

Опис предвиђеног материјала

Општи захтеви које треба да задовоље керамичке плочице (клинкер, синтер глазиране или неглазиране, мат или сјајне, глатке или рељефне) су:

 • паковања плочица увек морају да буду обележена по стандарду;
 • ивице плочица морају бити праве, међусобно паралелне и неоштећене, док одступања од правог угла нису дозвољена;
 • плочице које се уграђују у истој просторији морају да буду истог калибра и тона;
 • површина плочица мора бити без пукотина, улегнућа, мрља, мехурића, власавости (пукотина које личе на власи косе);
 • плочице морају да буду на видној површини изложеној спољним утицајима, а постављају се на припремљену површину од цементног малтера или лепљењем;
 • боја мора бити уједначена; и
 • уколико има декорације, не сме да буде грешки приликом њихове израде.

Минимална дебљина плочица је за зидне плочице 7 mm, а за подне плочице 8.5 mm.

Према начину производње керамичке плочице треба да су пресоване (са ознаком B).

Према степену упијања воде за зидне плочице се не постављају посебни услови, док подне плочице треба да припадају некој од следећих група:

 1. BIa (E ≤ 0,5%),
 2. BIb (0,5% < E ≤ 3%) , или
 3. BIIa (3% < E ≤ 6%).

Горња површина плочица треба да је глазирана (мат, глатка) – ознака GL. На глазираним плочицама не сме бити неглазираних површина, рупица на глазури, грешака покривених глазуром, задебљања глазуре или девитрификације глазуре (недопуштене кристализације глазуре која је видљива).

Према отпорности на абразију (хабање) подне керамичарске плочице требају да припадају класи PEI IV (означава се и као класа 4 или класа G).

Од подних плочица се захтева да задовоље коефицијент клизавости R9.

Што се тиче лепка и фуг масе, не постоје посебни услови, осим што притисна чврстоћа лепка не сме бити мања од чврстоће подлоге. Боја фуг масе треба да буде RAL _____.

Начин извођења радова

Пре почетка полагања керамике потребно је проверити да ли су у просторији:

 • изведене и тестиране све електро инсталације, машинске инсталације и инсталације водовода и канализације;
 • уграђени рамови за столарију; и
 • завршена и тестирана хидроизолација (висина хидроизолације мора бити не мања од 30 cm изнад горње ивице каде или 75 cm од горње ивице туш каде).

 

Уградња плочица се врши на темеператури која не сме да буде мања од 10˚C. Ова температура је неопходна и у периоду од седам дана по завршетку уградње плочица. По завршетку радова је потребно спречити кретање људи у просторији минимално три дана.

Обавезан си да провериш прорачун дифузног тока водене паре уколико се облаже керамиком фасадни зид или се облаже зид просторије у којој је температура значајно нижа него у суседној просторији.

Ширина фуга треба да је 2 mm. Фуге треба да су правилно и потпуно испуњене фуг масом. Приликом припреме фуг масе потребно је да се у потпуности придржаваш упутстава произвођача материјала којима се користиш.

Керамичке плочице се уграђују лепљењем. При припреми лепка и наношењу материјала потребно је да се у потпуности придржаваш упутства произвођача материјала. Простор између керамичких плочица и подлоге мора бити потпуно испуњен, без било каквих шупљина, док подлога за полагање керамичких плочица мора бити квалитетно припремљена, без неравнина. У случају да постоје одређени недостаци у подлози, потребно их је уклонити импрегнацијом, механичким браздањем или постављањем хидроизолације. Уз случају да ниједан од поменутих начина није погодан за примену, подлогу је потребно обити и израдити нову.

Зидна површина обложена керамичким плочицама мора да буде потпуно равна и вертикална са једноличним спојницама. Обраду спољашњих углова је потребно извести „геровањем“.

Редослед полагања керамичких плочица је следећи – прво се лепе на зидовима, а затим на подовима. Најнижи ред плочица на зидовима је потребно оставити за постављање по завршетку подова („подбијање“). На зидовима просторија слог керамике је потребно размерити тако да крајње плочице на оба краја зида буду једнаке и не буду мање од ½ плочице. Није неопходно да се фуге зидова и подова поклапају.

У санитарним просторијама плочице треба да налегну на каду или туш каду или да се за везу користи специјални профил, акрилни силикон или пластични кит. Ивица сливника мора да буде минимално 20 cm удаљена од зида. Није дозвољено да се делови плочица користе за облагање зидова око продора инсталација. Додатно, није дозвољено ни одступање од правог угла између зидова где се уграђује када или туш када.

Начин вршења контроле и мерења

Примарно је потребно да се увериш да ли је сав неопходан материјал допремљен на радилиште у потребној количини и исправном стању.

Такође, пре почетка радова је потребно да се увериш да ли је просторија и подлога припремљена адекватно за извођење радова.

Изведени радови се обрачунавају по m2. Површине обложене до 0,5 m2 се не одбијају.

Савет – формирање цене твог рада ће у многочему зависити од места пословања и врсте радова које је потребно обавити (на пример, уколико поред лепљења плочица, наручилац жели и посебне облике, дезене или уникатне елементе око санитарија, можеш чак двоструко да наплатиш свој рад).

Такође, саветујемо ти да се што више специјализујеш за конкретну врсту керамичарских радова и да се константно обучаваш и едукујеш. Тако ћеш лакше да се истакнеш на тржишту, јер су керамичари и даље једна од ретких професија у којој је жива реч и препорука најбољи маркетинг. Тако, размисли о сарадњи са добављачима са којима ћеш успоставити дугорочну пословну везу, преко које ће твоји клијенти моћи остварити додатне попусте, а дугорочно ћеш и ти моћи да профитираш од тога.