Џем је производ одговарајуће желиране конзистенције произведен од шећера, воћне пулпе или воћне каше, односно пиреа добијене од једне или више врста воћа и воде. Имај у виду да количина воћне пулпе или воћне каше, односно пиреа употребљене за производњу 1.000 килограма коначног производа не може бити мања од 350 грама за све врсте воћа осим за:
Воће, воћна пулпа, воћна каша, односно пире и водени екстракт воћа могу се прерађивати загревањем, хлађењем, замрзавањем, лиофилизацијом, концентровањем и конзервисањем сумпор-диоксидом или његовим солима као помоћним средством у преради.
! Осим као џем, производ можеш ставити у промет и као екстра џем, желе, екстра желе, мармеладу, желе мармеладу, домаћу мармеладу, заслађени кестен пире и пекмез.
За више информација у погледу услова квалитета џема погледај: ЛИНК (чл. 6).