Калкулатор паушалног пореза

Услови квалитета џема

Џем је производ одговарајуће желиране конзистенције произведен од шећера, воћне пулпе или воћне каше, односно пиреа добијене од једне или више врста воћа и воде. Имај у виду да количина воћне пулпе или воћне каше, односно пиреа употребљене за производњу 1.000 килограма коначног производа не може бити мања од 350 грама за све врсте воћа осим за:

  • црвену и црну рибизлу, јаребику, шипурак и дуњу (250 грама);
  • ђумбир (150 грама);
  • индијски орах или cashew јабуку (160 грама);
  • маракују (60 грама).

Воће, воћна пулпа, воћна каша, односно пире и водени екстракт воћа могу се прерађивати загревањем, хлађењем, замрзавањем, лиофилизацијом, концентровањем и конзервисањем сумпор-диоксидом или његовим солима као помоћним средством у преради.

! Осим као џем, производ можеш ставити у промет и као екстра џем, желе, екстра желе, мармеладу, желе мармеладу, домаћу мармеладу, заслађени кестен пире и пекмез.

За више информација у погледу услова квалитета џема погледај: ЛИНК (чл. 6).