Калкулатор паушалног пореза

pH вредност козметичког производа

Потребно је да знаш да pH вредност козметичког производа мора да буде у опсегу од 3,0 до 10,0. Изузетак су производи који због своје намене и садржаја (одређених киселих или алкалних састојака) имају другу pH вредност, па су одступања оправдана.

Производи за потамњивање коже без излагања сунцу, антипеспиранси (2.5 – 10.0), тоалетни сапуни (3.0 – 11.5), производи за бојање, коврџање и исправљање косе (3.0 - 12.0), депилатори (3.0. – 12.5).

Појединачне компоненте мулти-компонентних производа могу имати pH вредност нижу од 3.0 или вишу од 10.0, уколико се примењују искључиво након мешања.

За производе код којих, због њихове намене и састава постоје одступања, одговорно лице (детаљније о његовим обавезама у делу који дефинише одговорно лице) је у обавези је да, на захтев санитарног инспектора или лабораторије која врши испитивање, достави допунску документацију којом доказује оправданост и безбедност оваквог производа везано за конкретна одступања од прописаних pH вредности.

pH вредност се не одређује за козметичке производе који не садрже воду, односно који садрже органске раствараче и након употребе стварају филм на коси или ноктима (лакови за косу, лакови за нокте и слично).