Калкулатор паушалног пореза

Санитарна инспекција

Водичи за пословање

Како да започнеш и водиш свој малопродајни објекат?

Санитарна инспекција контролише испуњеност санитарих услова утврђених прописима о санитарном надзору у објектима под санитарним надзором, као и здраствену исправност одређених категoрија хране и додатака исхрани за чију је исправност надлежна (храна за посебне популационе групе, храна са измењеним нутритивним саставом, храна за бебе, вода, соли, суплементи и додаци исхрани и адитиви).

Ова инспекција је надлежна и за контролу производње, прераде и промета предмета опште употребе, и то: 

1. Материјали и предмети у контакту са храном укључујући и производе намењене одојчади и деци млађој од три године за олакшавање храњења и сисања, умиривања и спавања и амбалажа;

2. Играчке;

3. Козметички производи;

4. Материјали и предмети који при употреби долазе у непосредан контакт са кожом, односно слузокожом било да се нарушава или не нарушава њихов интегритет;

5. Детергенти, биоциди и друга средства за општу употребу и одржавање хигијене;

6. Дуван, дувански производи, прибор за употребу дуванских производа, електронска цигарета и други системи за инхалирање паре са или без никотина.

Санитарна инспекција има и хоризонталну надлежност над прописима који уређују заштиту становништва од заразних болести. То значи да санитана инспекција контролише хигијену и радну одећу запослених, као и спровођење редовних здравствених здравствене прегледа запослних и похађање основне обуке запослених из области хигијене у случају промета прехрамбених производа. На које делатности и категорије запослених се односе одредбе прописа о заштити становништва од заразних болести, погледајте на ЛИНКУ. Поред тога, ова инспекција контролише и ДДД заштиту, што је такође део заштите становништва од заразних болести о лему више можете сазнати на ЛИНКУ.  

У вршењу надзора, санитарна инспекција може да врши узорковање односно узима брисеве радне одеће и руку запослених, радних површина, прибора, опреме и уређаја, стерилисаног материјала и друго, као и самих предмета опште употребе и хране коју контролише.