Калкулатор паушалног пореза

Шта подразумева заштита података о личности?

Примена прописа о заштити података о личности на мој бизнис. Мој ресторан, кафић или кетеринг објекат има свој веб-сајт, те путем веб-сајта пружа могућност онлајн заказивања резервација. Приликом посете одређеној страници на мом веб-сајту у делу „Резервишите одмах“ имате могућност да кликом на падајући мени, попуњавањем неопходних података, резервишете термин. Након што одаберете ову опцију, биће потребно да унесете име и презиме, број телефона, и-мејл адресу, број гостију/број људи за колико је потребно припремити кетеринг, дан и време резервације. Након уноса потребних информација, шаљемо СМС односно и-мејл са потврдом резервисаног термина. Такође, нудимо могућност резервација и путем телефона, којом приликом је такође неопходно да нам лице остави све горе поменуте податке, након чега шаљемо СМС односно и-мејл са потврдом резервисаног термина.

Да ли се на основу услуга које нудиш може сматрати да обрађујеш податке о личности и које обавезе имаш по том основу? 

Наизглед, може деловати да у конкретном случају не обрађујеш податке о личности јер исте користиш једнократно, односно само како би направио резервацију. Међутим, у случају из примера, као и сличним ситуацијама, долази до обраде података о личности. Стога, веома је битно да у сваком конкретном случају идентификујеш да ли:

  • обрађујеш податке о личности,

  • на који начин вршиш обраду ових података и

  • које обавезе имаш по том основу.

У наведеном примеру, ресторан, кафић или кетеринг објекат би се сматрао обрађивачем података о личности својих гостију, односно клијената по основу пружања услуга онлајн резервација. 

Чување података, све док тим подацима имате приступ (што подразумева и саму могућност увида), потпада под обраду података и повлачи примену прописа о заштити података о личности.

Не треба заборавити да се обрада података о личности односи и на ситуацију када обрађујеш податке својих запослених, тако да скоро сваки бизнис потпада под обавезу усклађивања пословања са прописима из ове области. Ту су наравно и подаци кандидата који желе да се запосле код тебе односно подаци контакт особа/законских заступника твојих пословних партнера.

Дакле, веровали или не, скоро сваки бизнис обрађује податке о личности, било интерно (у односу на своје запослене или добављаче) било екстерно (када је ангажован од стране трећег лица или пружа услугу трећем лицу). Због тога, потребно је утврдити које су твоје обавезе (како би избегао новчано кажњавање које може бити у распону од 50.000,00 динара до 2.000.000,00 динара).