За произвођаче биљне хране чији је обим пословања мали, односно за произвођаче традиционалних производа и оних који користе традиционалне методе производње, постоји могућност производње у домаћинству и у објектима малог капацитета.
Уколико производиш малу количину хране на сопственом газдинству или у објекту малог капацитета, услови у погледу објеката, просторија и хигијене су постављени другачије, тако да дозвољавају одређена одступања и прилагођавања. Место газдинства јесте двориште газдинства, односно место производње хране, а објекат малог капацитета је објекат у којем најмање 50% хране која се производи и прерађује потиче од сопственог газдинства.
Малом количином хране на газдинству сматра се 20.000 килограма на годишњем нивоу за хлеб, пецива и остале пекарске и фине пекарске производе, 10.000 килограма на годишњем нивоу за џем, 8.000 килограма на годишњем нивоу за ајвар. Малом количином хране у објекту малог капацитета сматра се 40.000 килограма на годишњем нивоу за хлеб, пецива и остале пекарске и фине пекарске производе, 20.000 килограма на годишњем нивоу за џем, 16.000 килограма на годишњем нивоу за ајвар.
Малом количином хране на газдинству сматра се 20.000 килограма на годишњем нивоу за хлеб, пецива и остале пекарске и фине пекарске производе, 10.000 килограма на годишњем нивоу за џем, 8.000 килограма на годишњем нивоу за ајвар. Малом количином хране у објекту малог капацитета сматра се 40.000 килограма на годишњем нивоу за хлеб, пецива и остале пекарске и фине пекарске производе, 20.000 килограма на годишњем нивоу за џем, 16.000 килограма на годишњем нивоу за ајвар.
Уколико производиш малу количину хране на газдинству или у објекту малог капацитета, дозвољено ти је да одступиш од примене HACCP система.
Уколико производиш храну на газдинству неопходно је да простор за прераду буде смештен одвојено од објеката за држање животиња тако да спречиш ризик од контаминације из околине. Тоалет и просторије за пресвлачење могу бити у кући уколико се налазе у непосредној близини. Такође, можеш користити кућну опрему за топлотну обраду хране уколико обезбедиш да су активности производње временски одвојене од припреме хране за употребу у домаћинству.
Са друге стране, у објекту малог капацитета мораш да обезбедиш најмање један тоалет за раднике и једну гардеробу за пресвлачење радника. У објекту малог капацитета можеш обављати различите технолошке фазе производње хране у истој просторији уколико их временски одвојиш и спроведеш чишћење, прање и дезинфекцију између производних фаза.
За више информација у погледу услова које треба да испуниш како би производио малу количину хране на газдинству, односно објекту малог капацитета погледај: ЛИНК