Калкулатор паушалног пореза

Шта све треба да садржи услужни део твог угоститељског објекта

Услужни део твог угоститељског објекта јесте део који је на располагању твојим гостима. У том смислу, овај део треба да садржи рецепцију и смештајне јединице.

Рецепција јесте део твог угоститељског објекта односно посебан простор или део простора у ком вршиш пријем гостију.

Уколико поседујеш угоститељски објекат врсте кућа, соба, апартман и сеоско туристичко домаћинство, онда твој угоститељски објекат не мора имати рецепцију, уколико ти или неко од лица које ангажујеш вршите пријем гостију. У том случају у обавези си да име, презиме и број телефона особе за пријем гостију истакнеш на видно место у твом смештајном објекту.

Смештајне јединице у оквиру угоститељских објеката могу бити соба, породична соба или апартман.

Свака од наведених смештајних јединица мора да испуњава одређене услове у погледу елемената које мора да поседује. Тако, соба мора имати лежај одговарајућих димензија, а уколико не постоји купатило у саставу собе, мора поседовати додатне елементе као што су најмање два пешкира, сапун по особи и слично. У угоститељском објекту за смештај који има собе без купатила у обавези си да обезбедиш заједничко купатило.

Уколико поседујеш породичну собу као врсту смештајног објекта, онда можеш да обезбедиш боравак у две или више спаваћих соба са или без предсобља и купатила.

Уколико поседујеш смештајну јединицу типа апартман, имај у виду да у саставу апартмана може али и не мора бити кухиња. Уколико твој апартман поседује кухињу онда у његовом саставу треба да буде просторија за дневни боравак, једна или више просторија за спавање, просторију или пак део просторије који ће се користити за припрему хране и ручавање, као и купатило.

Поред наведеног, уколико имаш једну просторију за дневни боравак, спавање, припремање хране и ручавање и купатило, онда је твоја смештајна јединица апартман типа „студио“.

Уколико је у твојој смештајној јединици дозвољено пушење онда је потребно да обезбедиш пепељару. У супротном потребно је да истакнеш визуелни знак да је пушење забрањено (визуелни приказ знака можеш видети на следећем  ).