Непходно је да у свом објекту за производњу хране имаш лице које ће да буде одговорно за контролу забране пушења.
Ово лице може да спроведе забрану пушења у свим просторијама објекта за производњу хране. Ово лице може да задужи додатне запослене да у његово име и за његов рачун контролишу поменуту забрану.
Потребно је да се на једном или више видних места у објекту за производњу хране истакне име одговорног лица, заједно са подацима о месту где се то лице налази и његовим контакт телефоном.
Потребно је да одговорно лице упознаш са његовим обавезама које се састоје у:
надгледању и контроли забрани пушења, у складу са овим законом;
усменом налању прекршиоцу забране пушења да престане с пушењем у простору за који је то лице задужено, као и предузимању мера да се из тог простора удаљи лице које и после усменог налога не престане са пушење;
покретању, односно предлагању покретања поступка за утврђивање повреде радне дисциплине у складу са законом или општим актом послодавца, против лица које је запослено код тебе, а које је прекршило забрану пушења; и
састављању извештаја о повреди забране пушења (овај извештај се чува најмање 12 месеци од дана сачињавања и мора да се да на увид на захтев послодавца, надлежног инспектора или државног органа).