Пре свега, потребно је да организујеш спровођење превентивних мера заштите од пожара са потребним бројем лица стручно оспособљених за спровођење мера заштите од пожара и обезбедиш адекватну опрему и уређаје за гашење пожара.
У организовању свог пословања, не треба да испустиш из вида и доношење Правила заштите од пожара, која треба да обухвате:
! Напомена - Уколико не донесеш Правила заштите од пожара, или план евакуације и упутства за поступање у случају пожара не истакнеш на видљиво место, излажеш се ризику прекршајне одговорности и новчаној казни од 300.000 до 1.000.000 динара за правно лице. За исти прекршај је прописана новчана казна од 10.000 до 50.000 динара за одговорно лице у правном лицу, те новчана казна од 150.000 до 500.000 динара за предузетника. Додатно, правном лицу и предузетнику се може изрећи и заштитна мера забране вршења одређених делатности у трајању од 6 месеци до 3 године.
У случају изградње, доградње и реконструкције објекта, главна документација коју је потребно да прибавиш у области противпожарне заштите обухвата: Главни пројекат заштите од пожара и елаборат заштите од пожара.
Главни пројекат представља саставни део техничке документације за изградњу, модернизацију и реконструкцију објеката са свим повезаним инсталацијама, опремом и уређајима. Његови саставни делови су: технички извештај, прорачунски основи, графичка документација и преглед опреме и средстава за заштиту од пожара. Израђује га привредно друштво односно друго правно лице које је уписано у одговарајући регистар за обављање делатности израде техничке документације, које има овлашћење Министарства унутрашњих послова за израду Главног пројекта заштите од пожара и има запослена лица са лиценцом за израду пројекта заштите од пожара. Да би могло да има поменуту лиценцу, за запосленог се подразумева да има:
За објекте за које је прописана обавеза израде Главног пројекта заштите од пожара и прибављање сагласности на пројекат за извођење, уз пројекат за грађевинску дозволу треба да приложиш и Елаборат о заштити од пожара.
Захтеви противпожарне заштите за угоститељске објекте
Угоститељским објектом у смислу прописа о противпожарној заштити сматра се угоститељски објекат за исхрану и пиће одређен прописом о разврставању угоститељских објеката, као и простори за пружање услуга исхране и пића који се налазе у саставу објекта друге намене. Угоститељски објекат може бити издвојени објекат, објекат у низу и простор у саставу објекта друге намене.
Сваком угоститељском објекту мора се обезбедити приступни пут изграђен у складу са прописима којима је уређен приступ ватрогасних возила објектима. Изузетно, ако је објекат утврђен као културно добро, могу се применити и друга техничка решења којима се обезбеђује ефикасна ватрогасна интервенција.
За стандарде отпорности од пожара конструкције, фасадних зидова и кровног покривача, као и захтеве за подне, зидне и плафонске облоге видети ЛИНК
! Доказивање испуњености захтева заштите од пожара за елементе грађевинских конструкција, опрему, инсталације и уређаје врши се у складу са одредбама прописа којима је уређена ова област, а након завршетка радова утврђује се на основу исправа о усаглашености које су уређене посебним прописима.
Евакуациони путеви: Ширина евакуационог пута не сме бити мања од 1 m, а потребна ширина зависи од броја лица која треба да се евакуишу и одређује се на основу Табеле 1.
КАПАЦИТЕТ ЕВАКУАЦИОНИХ ПУТЕВА |
|||||||||
Највећи предвиђени број лица који борави на етажи [лица] |
150 |
220 |
240 |
260 |
280 |
300 |
320 |
340 |
360 |
Ширина евакуационих путева [m] |
1 |
1,1 |
1,2 |
1,3 |
1,4 |
1,5 |
1,6 |
1,7 |
1,8 |
Максимални број лица: За процену броја лица у просторима различите намене у којима бораве лица примењује се Табела 2. Максималан број лица која бораве у простору односно објекту који су приказани у табели одређује се на основу површине пода те просторије (укупна површина пода или слободна површина пода) или наменског дела те просторије и податка о просечно потребној површини пода за једно лице [m²/лицу].
НАМЕНА ПРОСТОРА |
ПРОСЕЧНО ПОТРЕБНА ПОВРШИНА ПОДА ЗА ЈЕДНО ЛИЦЕ [m²/лицу] |
Ресторан, кабаре, бар, дансинг бар и сл.: |
|
Простор за седење |
1,0 |
Простор за игру или плес |
0,5 |
Диско бар, диско клуб, поп концерти и сл.: |
|
Простор за игру или стајање |
0,3 |
Простор за седење |
1,0 |
За утврђивање броја првих излаза и етажних излаза, као и карактеристике евакуационог пута, излазних врата, отвора и степеништа видети Правилник о техничким нормативима за заштиту угоститељских објеката од пожара: 20/2019-199
За карактеристике евакуационог пута, излазних врата, отвора и степеништа видети Правилник о техничким нормативима за заштиту угоститељских објеката од пожара: 20/2019-199
Системи вентилације, контроле дима и грејања
Посебни системи и мере
Угоститељски објекти у којима истовремено може боравити више од 300 лица морају имати и систем за гласовно обавештавање и узбуњивање, који мора испуњавати прописе којима је уређена област пројектовања и извођења ових система. Систем за узбуњивање мора се активирати аутоматски на импулс централе за дојаву пожара.
На угоститељске објекте за смештај се примењује Правилник о техничким нормативима за заштиту од пожара стамбених и пословних објеката и објеката јавне намене: 22/2019-3
Објекат јавне намене (јавни објекат) је објекат који има више од 80% корисне површине намењене за окупљање и боравак људи (угоститељски објекти за смештај – изузев кампа, куће и стана за одмор, соба за изнајмљивање, угоститељски објекти за исхрану и пиће – изузев киоска и сличних објеката, образовни, здравствени, културни, спортски, религиозни и слични објекти, аутобуски, железнички, авио-терминали, путничка пристаништа и сл.) и у коме су остале просторије стамбене и/или пословне намене;
Одредбе Правилника о техничким нормативима за заштиту од пожара стамбених и пословних објеката и објеката јавне намене не односе се на објекте који припадају категорији високих објеката према посебном пропису, плутајуће објекте према посебном пропису, угоститељске објекте за исхрану и пиће према посебном пропису, као и на подземне делове објекта чији се под етаже за боравак људи налази на дубини већој од 16 m у односу на ниво околног терена.
Класификација објеката врши се према доминантној намени, издвојености и висини објекта (виисне до 8м2, 8-22м3 и преко 22м2).
Према максималном броју лица која бораве у објекту и највеће површине пожарног сектора А, објекти се разврставају у класе ознаке П у складу са Табелом 1.
Број лица |
до 20 |
21 до 50 |
51 до 100 |
101 до 300 |
301 до 700 |
701 до 1500 |
1501 и више |
Површина пожарног сектора A [m2] |
≤ 400 |
400 до 800* |
800 до 1200* |
1200 до 1600* |
1600 до 2000* |
2000 до 2500* |
>2500 |
Класа објекта П |
П 1 |
П 2 |
П 3 |
П 4 |
П 5 |
П 6 |
П 7 |
Максималан број лица у простору односно објекту одређује се на основу површине пода те просторије (укупна површина пода или слободна површина пода) или наменског дела те просторије и податка о просечно потребној површини пода за једно лице [m2/лицу].
За преглед максималног броја лица као и стандарде отпорности на пожар и грађевинске мере за спречавање преношења пожара видети ЛИНК
Приликом изградње хотела и других угоститељских објеката за смештај морају се предвидети мере за спречавање ширења пожара:
1) складишне, техничке и пратеће просторије (перионица, сушионица и пегларница веша, хладњача и сл.) морају се издвојити у посебне пожарне секторе;
2) део објекта у коме се налазе собе односно апартмани, а у којима борави највише 100 лица, мора се издвојити у посебан пожарни сектор;
3) за објекте висине H ≥ 22 m смештајни део хотела мора се издвојити у посебан пожарни сектор уважавајући захтеве из тачке 2) овог члана. Унутрашња степеништа овог дела објекта морају бити одвојена од ходника зидовима и вратима отпорним према пожару као елементи на граници пожарног сектора, а у складу са пројектованим степеном отпорности према пожару објекта.
За утврђивање броја првих и етажних излаза, као и њихове карактеристике евакуационих путева, отвора и врата погледати поменути правилник.
Системи вентилације, контроле дима и грејања
Посебни системи и мере
1) стамбени објекат, ламела, која има висину ≤ 12 m;
2) пословни или јавни објекат површине ≤ 150 m2, специфичног пожарног оптерећења ≤ 360 МЈ/m2 и чија је конструкција најмање средњег степена отпорности према пожару, ако посебним прописом није другачије одређено;
3) пословни простори на нивоу околног терена укупне површина ≤ 150 m2 и појединачног специфичног пожарног оптерећења ≤ 360 МЈ/m2 у које се улази са спољне стране, када су у саставу пословног, јавног или стамбеног објекта чија је конструкција најмање средњег степена отпорности, ако посебним прописом није другачије одређено и ако се пожари у таквим просторијама могу гасити употребом спољне хидрантске мреже.
Сва запослена лица у твом угоститељском објекту морају бити упозната са прописаним мерама заштите од пожара, о којима можеш више прочитати на следећем ЛИНКУ. Потребно је да запослени буду обучени и да спроведу поступак ефикасне евакуације лица из било ког дела простора угоститељског објекта у безбедан простор, да испрабно употребе апарате за почетно гашење пожара, да активирају систем за дојаву пожара и да искључе примарни извор напајања угоститељског објекта енергентима (гасом и струјом), као и да искључе систем за вентилацију.
Свим запосленим лицима у угоститељском објекту морају у сваком тренутку бити доступне просторије у којима се налазе:
Уколико у твом угоститељском објекту може истовремено да борави више од 100 лица, сви запослени најмање једном годишње морају учествовати у вежби евакуације и употребе средстава за гашење пожара. Потребно је и да твој угоститељски објекат на видном месту у близини главног излаза има истакнут План евакуације и упутство за поступање у случају настанка пожара. Уколико се ради о угоститељском објекту за смештај, свака спаваћа соба мора имати јасно истакнут план евакуације и упуство за поступање у случају пожара.
Уколико се ради о хотелу, приликом пројектовања и изградње истог, обавезна је уградња система за откривање и дојаву пожара. Систем за узбуњивање се мора активирати аутоматски на импулс централе за дојаву пожара.