Калкулатор паушалног пореза

Класификација смештајних јединица

Пре него се одлучиш за врсту угоститељског објекта потребно је да знаш које све врсте угоститељских објеката постоје и како се сваки од њих класификује.

Врсте угоститељских објеката за смештај су:

 • Хотел
 • Апарт хотел

 • Мотел

 • Туристичко насеље

 • Апартманско насеље

 • Камп

 • Пансион

 • Хостел

 • Преноћиште

 • Одмаралиште

 • Ботел

 • Кућа

 • Апартман

 • Сеоско туристичко домаћинство

 • Ловачка вила

 • Ловачка кућа

 • Ловачки дом

 • Ловачка колиба, и

 • други објекти за пружање услуга смештаја независно од назива под којим послују (коначиште, хан, конак, етно кућа, вила, кампиралиште, кампинг одмориште, кампинг стоп и др.).

Сада када знаш које су све врсте угоститељских објеката, важно је да знаш и да угоститељски објекат за смештај може имати депандансе, павиљоне, бунгалове као одвојене грађевинске целине лоциране у његовој непосредној близини. Уколико се одлучиш да твој угоститељски објекат за смештај има депандансе, павиљоне или бунгалове, важно је да знаш да се у овим целинама пружају услуге смештаја, док се услуге исхране и пића пружају по правилу у основном објекту.

Уколико се одлучиш за смештајни објекат врсте кућа, апартман, соба и сеоско туристичко домаћинство, имај у виду да у том случају не можеш имати депандансе, павиљоне, бунгалове као одвојене целине.

Хотел

Уколико се одлучиш за отварање смештајног објекта врсте хотел важно је да знаш да се у њему пружају услуге смештаја, исхране и пића и друге уобичајене услуге у угоститељству. Хотел мора да поседује хол са рецепцијом, најмање десет смештајних јединица, кухињски блок, помоћне и сервисно – техничке просторије, просторију за услуживање и тоалете за госте. У оквиру хотела смештајне јединице могу бити собе, породичне собе и апартмани.

Гарни хотел

Подврста хотела минималног капацитета седам смештајних јединица у којем се пружају услуге ноћења и доручка представља гарни хотел. Доручак се може припремати у гарни хотелу или прибављати кетерингом (више о кетеринг објектима можеш прочитати на ЛИНКУ). Гарни хотел мора да поседује хол са рецепцијом, смештајне јединице, кухињски блок, помоћне и сервисно – техничке просторије, просторију за услуживање и тоалете за госте. У оквиру гарни хотела смештајне јединице могу бити собе, породичне собе и апартмани.

Апарт хотел

Уколико желиш да отвориш хотел са минималним капацитетом од седам смештајних јединица, а да претежна врсте смештајних јединица буду апартмани (80% капацитета), онда би требало да размислиш о отварању апарт хотела. Међутим, поред апартмана, могуће је да остатак смештајних јединица у апарт хотелу буду собе и/или породичне собе. Апарт хотел такође мора да поседује хол са рецепцијом, смештајне јединице, кухињски блок, помоћне и сервисно – техничке просторије, просторију за услуживање и тоалете за госте.

Мотел

Уколико си пронашао локацију за свој угоститељски објекат уз саобраћајницу изван насељеног места, онда би требало да размислиш о отварању мотела. У мотелу можеш пружати услуге смештаја, исхране и пића, са најмање седам смештајних јединица, а исти је намењен краткотрајном задржавању гостију. Поред обавезних елемената које мора да поседује и мотел, а који се односе и на апарт хотел, мотел мора да поседује и обезбеђен паркинг за теретна и путничка возила. Мотел може да садржи собе, породичне собе и апартмане.

Туристичко насеље

Уколико желиш да се твој угоститељски објекат састоји од више издвојених објеката за смештај, исхрану и пиће који заједно чине целину, онда би требало да отвориш туристичко насеље. Поред обавезних елемената који се односе на претходно поменуте угоститељске објекте, у оквиру туристичког насеља мора постојати и спортско-рекреативне, забавне и друге објекте и садржаје који су прилагођени условима дестинације на којој се налази туристичко насеље.

Пансион

Уколико желиш да својим гостима омогућиш дужи боравак у твом смештајном објекту, онда размисли о отварању пансиона, путем којег ћеш пружати услуге смештаја, исхране и пића као и других угоститељских садржаја. Пансион мора да има најмање пет смештајних јединица и остале обавезне елементе које имају и претходно наведени угоститељски објекти. У оквиру пансиона смештајне јединице могу бити собе, породичне собе и апартмани.

Депанданс

Депанданс је одвојени део угоститељског објекта који има најмање пет смештајних јединица (соба, апартман и породична соба). Уколико желиш да у саставу свог угоститељског објекта имаш депанданс, важно је да знаш да се у депандансу по правилу пружају услуге смештаја, док се услуге хране и пића и друге угоститељске услуге пружају у основном угоститељском објекту.

Имај у виду да се депанданс у угоститељском објекту врсте хотел, мотел и пансион, подврсте гарни хотел и апарт хотел разврстава у исту или једну категорију ниже у односу на главни објекат, о чему мораш да обавестиш и госта. Такође, наведени угоститељски објекти могу имати највише четири депанданса.

Преноћиште

Уколико желиш да отвориш преноћиште (коначиште, конак, хан) поред пружања услуге смештаја можеш пружати и услуге исхране и пића.

Хостел

У хостелу обезбеђујеш услуге смештаја у вишекратним собама које гости заједнички користе, и то максимално један лежај (који може бити посебан или на спрат) на 4м2 а можеш пружати и услуге исхране и пића у хостелу или у његовој непосредној близини.

Имај у виду да законом прописани размак између лежаја у хостелу износи 0,75 м2. Такође, битно је да знаш да у хостелу мораш обезбедити чување ствари госта.

Кућа

Уколико желиш да своју кућу на атрактивној туристичкој локацији уредиш као угоститељски објекат, у оквиру исте би требало да имаш и сопствено двориште, а кућа се издаје госту као целина и у којој се пружају услуге смештаја а могу се пружати и услуге исхране и пића. Међутим, у кући мораш обезбедити могућност гостима да сами припремају и конзумирају храну.

Апартман

Највећи број угоститеља се одлучује за апартман као врсту угоститељског објекта. Апартман је део зграде или куће и у истом се пружају услуге смештаја, а можеш обезбедити и пружање услуге исхране и пића. Поред тога, у апартману мораш обезбедити могућност госту да сам припрема и конзумира храну.

 

Соба

Уколико немаш могућност да свој угоститељски објекат организујеш као апартман или као кућу, можеш се одлучити за угоститељски објекат врсте соба, која је део стамбене зграде, куће или стана. У соби се примарно пружају услуге смештаја али можеш обезбедити и пружање услуге исхране и пића.

Сеоско туристичко домаћинство

Почев од појаве пандемије корона вируса, све већи број људи се окренуо природи и одлучио да своје слободно време проводи у сеоском окружењу, далеко од града. Сеоски туризам узима све више маха, а уколико поседујеш објекат или пак групу објеката који се налазе у сеоском окружењу и размишљаш да покренеш свој бизнис у свету угоститељства, размисли о сеоском туристичком домаћинству. У оквиру ове врсте угоститељског објекта поред услуге смештаја можеш пружати и услуге исхране и пића.