Калкулатор паушалног пореза

На који начин вам банке могу помоћи у успостављању е-продавнице?

Поред редовних услуга које банке нуде у сегменту пословања са привредом, неке од банака додатно нуде и услуге електронске трговине. У свим банкама које нуде ове услуге то подразумева подршку банке својим клијентима у виду покретања е-продавнице и/ или увођења система наплате путем интернета. Под подршком се подразумева комплетна асистенција у свим техничким и администра- тивним процесима неопходним за имплементацију услуге електронске трговине за привредника.

Чак и када производ не нудите онлајн банка вам може пружити услугу увођења система наплате путем интернета вам омогућава да пружите додатне могућности плаћања својим купцима и може бити ваша предност у односу на конкуренцију. За сваку трансакцију плаћања картицом преко интернета плаћа се одређени износ на име провизије банке који варира од банке до банке и често је ствар пре- говора између трговца и банке. Најчешће се ради о проценту који се креће од око 1,5% до око 8%, што зависи од критеријума које банке утврде (промета, величине фирме, претходног пословања, итд.).

Једна од битних предности је што вашим купцима можете пружити могућност плаћања на рате без камате путем платних картица, било да се наплата врши путем ПОС терминала или преко интернета . Купац је растерећен мањом ратом, док ви имате повећан промет и задовољног купца. Даље, у договору са банком можете средства за купљени производ добијати у еквивалентном износу месечне рате купца или чак и одмах добити комплетан износ вредности куповине умањен за износ провизије коју банка наплаћује за ту услугу. Опције плаћања на рате без камате везане су за понуду саме банке (неке банке је дају, неке не, односно број месечних рата може варирати), тако да, да би купац искористио ову предност, потребно је да и ваша и његова банка пружају ову могућност.

У овом тренутку1, банке које пружају неке од поменутих услуга у домену електронске трговине су:

Платне институције. Поред банака, за увођење и реализацију онлајн наплате путем интернета постоје и регистроване платне институције. Платне институције су привредна друштва која могу вршити платне услуге. За поменуте активности, платне институције имају дозволу издату од стране Народне Банке Србије. Тренутно, на локалном тржишту, ове услуге пружају две компаније: Ипаy и Цхип Цард. Предности ових компанија могу бити брзина и нижи трошкови за трговца с обзиром да је реч о мањим системима који послују са нижим оперативним трош- ковима од банке.Више о њиховој понуди можете видети на следећим линковима:

https://www.ipay.rs/sr/e-commerce
https://chipcard.rs/lat/21/ecommerce-resenja-i-3d-secure-21 

 

1 јануар 2022. године.


Регистрација

Регистрацијом резервишите свој ницкнаме за коментарисање и добијајте најновије информације из света предузетништва.

Уз подршку Британске амбасаде и у партнерству са Кабинетом председнице Владе Србије, Министарством привреде и Министарством финансија