Калкулатор паушалног пореза

Да ли могу да потписујем електронска документа без личне карте или токена?

Канцеларија за електронску управу и информационе технологије омогућила је услугу „Квалификовани електронски потпис у клауду“‚ при чему корисници не морају сваки пут физички користити електронски сертификат на токену или чипу личне карте сертификационог тела. На овај начин корисници могу:

- да додају документ који желе да потпишу квалификованим електронским сертификатом у клауду;

- прегледају додата документа;

- одаберу документ за потпис;

- покрену потписивање;

- позиционирају графички приказ електронског документа; и,

- потпишу и преузму потписани документ.

Квалификовани електронски сертификат у клауду (КЕС) кориснику обезбеђује електронску идентификацију високог нивоа поузданости и даје могућност да користи свој квалификовани електронски потпис на даљину. На овај начин корисник није везан за рачунар и потписивање може да обави у време и на месту које му одговара. КЕС у клауду омогућава једноставнију и повољнију употреба електронског потписа, будући да не захтева да корисник поседује читач смарт картица и инсталацију додатних софтвера.

Да би успешно користио свој квалификовани електронски потпис у клауду, корисник мора да инсталира мобилну апликацију ConsentID и путем ње врши одобрење квалификованог електронског потписивања на даљину.

Рок важења квалификованог електронског сертификата у клауду је 5 година.

Детаљно упутство за издавање квалификованог електронског сертификата у клауду


Регистрација

Регистрацијом резервишите свој ницкнаме за коментарисање и добијајте најновије информације из света предузетништва.

Уз подршку Британске амбасаде и у партнерству са Кабинетом председнице Владе Србије, Министарством привреде и Министарством финансија