Да ли смем да продајем зимницу преко Фацебоок-а?
Као регистровани произвођач или трговац храном који послује у складу са законом, ви можете продавати зимницу преко Фацебоок-а. У овом случају морате поштовати прописе који се односе на промет храном, превасходно у смислу безбедности хране, на исти начин као и да продајете зимницу у физичкој продавници или на пијаци.
Тако, да бисте продавали зимницу у складу са законом, морате да испуните следеће услове:
Детаљне смернице о томе можете пронаћи у Водичу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за безбедност хране у електронској трговини, који се налази на следећем линку: хттпс://сарадња.рс/wп-цонтент/уплоадс/2021/06/Водиц-е-продаја-хране-финал.пдф.
У фебруару 2020. године донет је Правилник о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране, чиме је олакшана продаја хране (зимнице) у малим количинама, укључујући путем доставе на кућну адресу. Овим Правилником су прописани услови за стављање у промет малих количина хране, као и које се количине сматрају малим (примера ради максимално 8.000 кг годишње за производњу и промет ајвара на газдинству, 20.000 кг за туршију, 16.000 кг годишње за производњу и промет ајвара у објекту малог капацитета, а 20.000 кг за џемове, итд.). За мале количине дозвољене су флексибилности, односно искључења, прилагодјавања или одступања од захтева о хигијени хране, па се о томе можете детаљно упознати у наведеном Правилнику.
Регистрацијом резервишите свој ницкнаме за коментарисање и добијајте најновије информације из света предузетништва.